U bent hier:

Home | Oud-Beijerland | VSO 1


Wij trokken aan de bel!

 

 

 

Stoeien en gezelligheid

Bij de budo hebben we gestoeid op de dikke mat, een foambal werd verstopt en klem gehouden, het was eem echt uitdaging om de bal van een ander af te pakken! Natuurlijk gold hier de regel: 'we doen elkaar geen pijn' en 'stop is stop'!

We hebben elkaars persoonlijke ruimte weer verkend, welke afstand is handig voor een gesprekje? welke afstand voelt niet zo prettig? Ik  gaf de budoles onder toeziend oog van juf Nicole, heel handig, want juf Nicole ziet op die manier welke onderdelen meer uitleg of visuele ondersteuning vragen, volgend jaar geven we de budolessen namelijk zelf, al blijft juf Nicole ons wel begeleiden.

Lars trakteerde vandaag, niet omdat hij jarig was....maar omdat vandaag zijn laatste schooldag was van dit schoolseizoen! We hopen  en bidden dat het goed zal gaan in het ziekenhuis en dat Lars goed mag herstellen van de operatie aan zijn rug!

Ook Wendy gaat volgende week naar het ziekenhuis voor een knieoperatie, drie keer is scheepsrecht, hebben we tegen elkaar gezegd.....we hopen ook voor haar dat de operatie goed zal gaan en denken aan haar als we praten met onze God!

Ons gebed voor als we naar huis gaan:

De schooldag is teneinde, het werk is weer voorbij,

we gaan nu weer naar huis toe, we zijn een poosje vrij.

Vannacht gaan wij weer slapen, tot aan de nieuwe dag,

God zegen onze dromen,opdat ik groeien mag!

 

Juf Sissy

 

Budo, vlinders, een Franse berg, de spinner.......

Met de budo hebben we het stevig staan,' rots en water zijn'met een bal en de polsbevrijding geoefend, wat leuk om te zien dat de polsbevrijding goed aangeleerd was, op speciaal verzoek van de juf herhaalde juf Nicole deze greep, iedereen wist het slotje nog, de duim die de vingers beschermt! knap!

Onze poppen waren echte deugnieten.......ze waren zo stiekem om tijdens de vrije dagen uit hun cocon te kruipen.....en te ontpoppen tot prachtige koolwitjes! Juf Sissy heeft 1 vlindertje laten wachten op de kinderen, tijdens de pauze op maandag fladderde het heerlijk weg! De rupsjes nooitgenoeg maakten hun naam echt waar....ze aten hun buikje rond en werden al razendsnel echte poppen.......nu dus wachten tot zij zo stoer zijn om uit hun cocon te kruipen....!

Juf Hilda heeft in Frankrijk een topprestatie geleverd.....ze heeft op de racefiets een berg verzet!

Samen zochten we op internet de gegevens van de berg: 13,2 kilometer lang, steilste helling: 11 procent!!!! We hebben samen een verrassing gemaakt voor a.s. dinsdag, als de juf terug is........ssssssstttttttt niet verklappen!

Lars viert voor z'n operatie een heerlijke vakantie in Duitsland, op de fotosite ziet u hem genieten van zijn vrijheid!

Morgen gaan we voor de laatste keer zwemmen.....houdt juf Ilse het droog??????

 

Hartelijke groet,

Juf Sissy

 

 Workshop portretfotografie

Donderdag 18 mei volgden we een leuke workshop portretfotografie! Jurgen van To Be kwam ons vanalles vertellen over portretfotografie. Eerst vertelde hij waar je op moest letten bij het nemen van een foto: 

 • stevig staan
 • genoeg licht
 • afstand meten tot persoon van 1 1/2  tot 3 meter
 • past de persoon in het kader? 
 • vullen van het kader
 • iemand kan poseren, een fotohouding aannemen

Na de uitleg mochten we buiten in tweetallen ieder een foto nemen, 1 foto, want dat werd gedaan met een direct klaar camera, de camera zelf is niet zo duur, maar de filmpjes wel, dus moesten we goed ons best doen om in 1 keer goed af te drukken....!

Teruggekomen in de klas vertelde Jurgen dat de personen op de foto's een beetje klein waren, we mochten best nog iets dichterbij staan! We gingen weer naar buiten voor een herhaling van zetten! Ook maakten we een groepsfoto, de laatste met Jurgen ook op de foto! Jurgen gaf ons een geweldig compliment......hij vond onze groep zeer gedisciplineerd! omdat hij zo lekker met ons kon werken mochten we de mooiste foto in een lege cassette stoppen, zo hadden we meteen een lijstje!

We bedankten Jurgen voor de rustige, duidelijke uitleg en kijken met veel plezier terug op een fijne workshop!

Koolwitjes in de klas!

Sinds vandaag hebben we een vlinderkast met koolwitjes in de klas!

Bij de Vlinderstichting hebben we eitjes, rupsen en 5 poppen besteld, we hopen dat de rupsen hun buikjes goed rond eten, zodat ze 4 a 5 keer uit hun jasje knappen en goed verpoppen......na twee weken kan de pop veranderen in een mooie vlinder!

We weten dat de rupsen dol zijn op alle koolsoorten, ook maken we nepnektar: negen delen water en 1 deel suiker of honing!

Natuurlijk hopen we dat we na een tijdje de koolwitjes lekker vrij kunnen laten, buiten waar ze horen!

 

Juf Sissy

 

 

 

Juf Jolanda een halve eeuw jong!

Hiep hiep hoera, voor juf Jolanda......een halve eeuw jong. Als collega's konden we dit heugelijk feit niet aan ons voorbij laten gaan en in de vroege ochtend van 12 mei hebben we voor haar gezongen! Natuurlijk wensen we haar nog vele jaren in gezondheid!

Op donderdag was er geen Budoles, we vulden deze tijd met de digitale Kahoot kwis met vragen over o.a. de natuur en  tellen. 

Vlinders

Als groep zijn we in stille verwachting......we verwachten a.s. donderdag een postpakketje met belangrijke, levende post! In de enveloppe zitten rupsen van het koolwitje, de rupsen zijn dol op eten, ze eten zich 5 slagen in de rondte, want ze barsten wel 5 keer uit hun jasje voordat ze veranderen in een pop. In dat lekker coconnetje verandert de rups na enkele weken in een rachtige vlinder! De vlinder behoort tot de insecten, heeft een romp met 6 pootjes en 2 voelsprietjes en 2 vleugels. De kinderen weten al dat er nachtvlinders zijn en dagvlinders. De inhoud van het pakketje van de vlinderstichting doen we in de vlinderlast die al staat te wachten in de hal van de hoofdingang, kom gerust eens een kijkje nemen! Tijdens de vrije tijdsbesteding hebben Joy, Eline (die kwam buurten) en de juf een prachtige vlinder van Knexx gemaakt!

Als de weektaak helemaal af is, mogen de kinderen een beloningskaartje kiezen, tussen de vele, vele mogelijkheden bevindt zich een kaartje dat veruit favoriet is: "Je mag tijdens het eten bij de juf komen zitten".......Een kinderhand is soms gauw gevuld zullen we maar zeggen!

Aangepaste gezinsdienst Heinenoord

Een beetje kort dag misschien, maar aanstaande zondag, 14 mei a.s. is er in de Petrakerk te Heinenoord een fijne aangepaste gezinsdienst. Het thema is het mosterdzaadje.  In deze zeer laagdrempelige dienst staan de (meervoudig)gehandicaptenin het zonlicht, iedereen is welkom, uit eigen ervaring weet ik dat deze dienst zeer de moeite waard is: genieten van muziek, zang en van de inbreng van mensen, groot , klein, gehandicapt, jong, oud, dik, dun, je mag er zijn, je hoort er bij!!

Wie weet zien we elkaar!

De dienst begint om 10.00 uur.

Adres Petrakerk, Oranjestraat 3,Heinenoord.

 

 

Bijna meivakantie!

Wat een rare week hebben we achter de rug: een spetterende middag bij Up, de koningsspelen waren erg leuk, sportief en gezellig, hoewel ik het evenement niet meegemaakt heb durf ik dit te zeggen, want de foto's zeggen genoeg! de woensdag was eigenlijk de enige echt normale dag, want op de donderdag hadden we geen Budo en op vrijdag was er geen gym met juf Ilse......Niet getreurd.....juf Sissy draait haar hand ook niet om voor een leuke, aktieve gymles waarin er tikspelletjes werden gedaan, met de ballen werd gespeeld en waarin een tijgerparcours werd uitgezet. De juf had een overgebleven paasei verstopt...en Wendy was de gelukkige vindster!  als toetje speelden we met de Swinx, een spelcomputer met allerlei leuke opdrachten.

Vandaag werden ook de vissen weer goed verzorgd, ik dacht dat we vier oranje vissen hadden....we telden er nu nog maar twee oranje vissen....rara hoe kan dat? het mysterie blijft onopgelost....gelukkig is ons aquarium een kraamkamer vol guppies en zwemmen er ook nog mooie tetra's, echt taaie vissen, want in Middelharnis had ik ze ook al! We vertroetelden ze met verwarmd water, ze moeten het nu twee weken zonder onze aandacht stellen......al blijft de juf ze wel voeren hoor!

Om te varieren in de pauzes buiten had de juf samen met het natuurgroepje een ' megabellen sop' gemaakt, donderdag waaide het niet genoeg, maar vandaag werden er prachtige megabellen de lucht in geblazen! Het recept ziet u op de foto-site!

Vandaag namen we afscheid van de stagiaire Saskia, die twee weken kwam 'snuffelen' of werken met kinderen iets is wat bij haar past.....ze heeft haar ogen en oren goed de kost gegeven en heeft genoten van de tijd bij ons in VSO 1 ! Als dank kreeg ze een mooie fotoplacemat , met op de achterkant tekeningen van de kids!

Onder het eten genoten we even van het Koningsspelen journaal, we zagen koning Willem Alexander samen met koningin Maxima ontbijten met kinderen op een basisschool in Veghel, nou ja ontbijten.....kletsen kunnen we beter zeggen! een halve eeuw oud....dat moet gevierd worden. Volgende week gaan onze kleine truckers ook weer de ronde doen, in Heinenoord zal ik aan de kant staan te zwaaien, beloofd!

Zo, en nu even geen Bloon, Zelfstandig Werken, soep koken, groente snijden,taart bakken, bloemen tellen,megabellen blazen, tosti eten,sorteren, administreren, zingen, spelen, computeren.......: VAKANTIE ! 

Geniet van onze vrijheid, en vooral van elkaar!

 

Sissy

Pasen 2017

Wat hebben we een gezellige dag gehad vandaag!

De dag begon als alle andere dagen met lezen en zelfstandig werken.....na de pauze gingen we naar een speeltuintje in de buurt waar we 'paaseieren' zochten die er waren verstopt door juf Sissy en juf Saskia, onze stagiaire! Sem vond naast eieren een klavertje vier, wat kun je daar blij mee zijn! het bracht meteen geluk, want hij vond ook nog eens een prachtige (knikker)bom! 

Nadat alle paaseieren door onze speurneuzen gevonden waren gingen we weer naar school, we luisterden naar het Paasverhaal en hoorden dat Jezus is opgestaan!

Vervolgens deden we een circuitje: Er werd een tafellaken ingekleurd, er werden woorden gemaakt met letterkoekjes, er werd met speelschuim gespeeld, ondertussen maakte de juf kaartjes met een paasgroet voor de bloemen.

Het tafeldekken was een hele klus, maar om 12 uur zaten we helemaal klaar voor een heerlijke paaslunch, wat had de ouderraad een lekker menu samengesteld, en wat is het gezellig om samen te genieten van de maaltijd! 

En wat geweldig dat er zoveel voorjaarsbloemen meegenomen waren, een prachtig, fleurig gezicht en na het eten gingen we in een lange rij langs de overburen en oude bewoners van de Gravin. Wat waren de mensen blij verrast met de bloemen, ze deelden paaseitjes uit aan de kinderen als dank!

Teruggekomen werd het alweer tijd om alle knutsels van de afgelopen weken voorzichtig in een tas te doen.

Heerlijk een lang weekend vrij, geniet van elkaar en het feest van de opstanding van onze Heer!

Juf Sissy

 

 

 

 Groei en bloei, klasselunch en Kahoot.

De natuurgroep heeft de groei van de stambonen in de gaten gehouden. Op de vensterbank krijgen ze water, zon en aarde, wat groeien ze goed: 14 cm alweer! De stambonen in de kast.......een ander verhaal: ze krijgen water, aarde, maar geen licht.....daarom worden ze niet zo mooi groen! De zon zorgt dus voor die mooie groene kleur! weten we dat ook weer! 

We hebben blauwe druifjes geplukt om de lunchtafels gezellig te maken en blauwe druifjes gestempeld. Daarna maakten we de lunchtafel klaar: genoeg borden, bekers, stoelen, servetjes etc. etc.  Ondertussen had de kookgroep tomaten en komkommers gesneden en al het brood , melk en beleg verdeeld over de VSO groepen. Wat een heerlijke lunch en nog gezellig bovendien!

Juf Nicole was helaas afwezig, daarom hebben we in de klas een vervangende samenwerkopdracht gedaan: Kahoot! Kahoot is een digitale kwis, de juf nodigt de kinderen in tweetallen digitaal uit, op de chromebooks voeren de kinderen een spelcode en een nickname in en gaan met z'n allen! De eerste kwis ging over verkeer, allerlei vragen werden beantwoord: waar mag je lopen?  mag je hier fietsen ? etc. etc. de kinderen hebben keus uit 4 antwoorden, en zien vrijwel meteen of het antwoord goed was! Ook de stand wordt steeds digitaal bijgewerkt, de puntentelling wordt beinvloed door correcte antwoorden en de snelheid van het geven van het antwoord. Een actieve manier van vragen stellen (over allerlei vakgebieden )en beantwoorden die de kinderen motiveert!

Met crea zijn we bezig met een zeer serieus klusje, op een ballon smeren we muurfiller, het wordt hard na een tijdje en dan wordt het een perfect ei!  Twee weken geleden ontplofte de ballon van Joy......de spetters van de filler zaten overal, het raam, het digibord, het bureau van de juf,  tot aan het plafond.....dat willen we (de juf) niet nog eens meemaken! 

 

 

 

 

 

Pannenkoek-lunch met lieve opa's,oma's en fijne begeleiders!

 

Vandaag was het dan zover: de pannenkoek lunch...wat hebben we er naar uitgekeken!

Om half 12 kwamen alle opa's en oma's en begeleiders binnendruppelen, ze werden hartelijk begroet door de kinderen en welkom geheten door juf Sissy. De tafels waren netjes gedekt door Wendy, Joy en Twan, vrolijke bloemetjes sierden de tafels en er waren 30 borden, messen, vorken en bekers geteld. Een feestelijk geheel! We hadden genoeg pannenkoeken gebakken en juf Gerdien en juf Jolanda werden hartelijk bedankt voor hun begeleiding in de keuken! Joy genoot van een tosti Hawai, en ook Twan smulde van de tosti's. Wat jammer dat Sanne ontbrak, nu waren we niet compleet! Samen keken we naar "the making of"van de dag ervoor. Er was ook nog een grote verrassing: De opa's  van Niels en Quinten zijn lid van het Shanty koor, ze zamelen al erg lang geld in voor een goed doel:  De school van hun kleinkinderen: de Ark !! Dit jaar mogen wij de gelukkige groep zijn omdat wij deze heerlijke jongens in onze groep hebben! Wij weten er wel raad mee: 212.95 euro !! We zullen zeker laten weten waar we het geld aan besteden!

 

 

De Boezemvriend

De natuurgroep bracht vandaag een bezoekje aan de kinderboerderij de Boezemvriend. We benoemden dieren en telden ze. Ook brachten we een kraambezoekje aan 4 pasgeboren lammetjes! De geiten waren reuzenieuwsgierig, het kalf was reuze mak, de poes erg lui en de varkentjes erg grappig. Ook zagen we nog een boekenkast met allemaal zwerfboeken, we mochten er allemaal eentje uitkiezen......lezen en verder zwerven maar!

Ook zochten we naar tekenen van de lente, met het jeugdjournaal leerden we dat de naam  lente komt van het ''lengen ' van de dagen.....overal schieten bloemen de grond uit, prachtig!

 

Pannenkoeken bakken

Vanmiddag was het dan zo ver, we bakten de pannenkoeken voor de lunch van morgen met de opa's en oma's.

De eerste pannenkoek mislukte, maar volgens de kenners hoort dat zo..... omdat we niet allemaal tegelijk konden bakken maakten we ook mooie lentetekeningen met wasco. Zo wisselden we elkaar af en hadden we halverwege de middag een behoorlijke stapel pannenkoeken. Na de korte middagpauze keken we naar de film Kikkerdril, waarin ook pannenkoeken werden gebakken, ze werden er op een hele andere manier opgevangen dan vanmiddag bij ons het geval was.....gelukkig maar!

 juf Sissy

 

Op 22 maart 2017 maakten ruim 300.000 basisschoolleerlingen op zo'n 1100 scholen in Nederland, Afrika, Azië en Latijns-Amerika één minuut lang kabaal op het schoolplein met onder meer toeters en trommels. Samen vroegen de kinderen aandacht voor het recht op onderwijs van leeftijdgenootjes met een handicap in ontwikkelingslanden die niet naar school gaan.

Petitie 'Ieder kind naar school'

Op de actiedag biedt het Liliane Fonds aan Tweede Kamerleden van verschillende partijen een petitie en een rapport aan. Beide dragen dezelfde boodschap uit: “Help wereldwijd ook elk kind met een handicap naar school en laat kinderen mét en zónder handicap samen leren.”

Teken de petitie

Het Liliane Fonds maakt onderwijs mogelijk

Slechts 1 op de 10 kinderen met een handicap in arme landen gaat naar school. Hoe dat komt? De school is te ver of niet toegankelijk. Ze worden geweigerd of weggestuurd. Leerkrachten willen of kunnen hun geen lesgeven. Speciaal lesmateriaal is er niet. Ouders schamen zich voor hun kind of hebben geen geld voor school.

Om kinderen met een handicap zich te laten ontwikkelen is onderwijs van groot belang. Daarvoor moeten scholen toegankelijk zijn. Het Liliane Fonds investeert daarom in voorzieningen, leermiddelen en onderwijstraining.

 

Voorjaarszon

Met de natuurgroep hebben we nagedacht wat er allemaal nodig is voordat een stamboon gaat groeien:

Licht, oftewel de zon, water en aarde natuurlijk!

Wij gaan een proefje uitvoeren: dagelijks gaan we kijken hoe de stambonen groeien, twee potten staan in onze vensterbank en de bonen komen in niets tekort: aarde, water en zon!

Het derde potje hebben we in de achterste kast gedaan, we geven aarde, water......maar geen licht.....wat gaat er gebeuren?

Juf Sissy

  

BUDOnatuur en meer.....

Na een heerlijke vakantieweek kwam iedereen weer gezond en fris op school en dat is fijn! hoewel.....

Wendy heeft vette pech.....haar knieschijf blijkt weer los te zitten, een heel jaar revalideren is zo teniet gedaan, erg sneu en ook helemaa niet leuk om met gym en zwemmen steeds toe te moeten kijken! de dokters denken na over een oplossing, we hopen er het beste van!

Ook Lars wacht op een opname, hij zal geopereerd worden aan zijn rug, heel spannend allemaal !

Op school combineren we gezelligheid graag met zinvolle  aktiviteiten, op vrijdag 24 maart houden we een pannenkoekenmaaltijd voor de opa's en oma's, onze bakkers gaan zelf de pannenkoeken bakken, de tafel dekken en.......de pannenkoeken verorberen natuurlijk! Vanaf half 12 zijn de opa's en oma's of lieve oppassen welkom!

Ons natuurgroepje heeft zich weer gebogen over lentebloemen, we plakten de juiste namen bij de juiste afbeeldingen en speelden een leuk lentespel op het digi-bord. 

Met de Budo hebben de kinderen zich weer afgeweerd en bevrijd,ook bleek dat samenwerken nog niet zo makkelijk blijkt te zijn alsje soms zou denken....

Op vrijdag werd er weer heerlijk gezwommen, stevige baantjes trekken in het diepe bad en oefeningen doen en spelen in het ondiepe bad! 

De tosti's smaakten weer overheerlijk, met drama leerden we dat voorwerpen zomaar kunnen veranderen....een pittenzak werd een telefoon, een muis van de computer, een boor, een gieter, je kunt vanalles verzinnen,als je je fantasie maar de vrije loop laat! Wat werden de objecten snel en goed geraden!

Sem en Joy kregen les over verzorgingsproducten, wat roken ze allemaal lekker, Sem wilde wel een heerlijke cocktail maken, maar dat was natuurlijk niet de bedoeling.... We bespraken de producten, waarom, hoe en waar ze voor worden gebruikt! en deden nog een leuke geheugenspel.

We hebben een stoere foto bekeken van Twan en Niels, ze stonden samen op de foto met Zanusi, een talentvolle profvoetballer van SP AR TA! Ook hebben we de foto's van Rosita bewonderd, ze was naar het circus geweest, wat een feest! Fijn dat er foto's gedeeld worden met ons, op deze manier kunnen we het groepsgesprek- en gevoel stimuleren!

 

Onze nagelstudio werd w er goed bezocht, juf Gerdien heeft over klandizie niet te klagen, juf Ingrid kwam de haren nog even doen van de diva's en dan is zomaar alweer een week om.....op weg naar het voorjaar en Pasen!

Juf Sissy

 

 

Trakteren

Leuke en gezonde traktatie ideeen!

 issuu.com/voedingscentrum/docs/a4_traktatie-kaarten_1_2/1

 Leuke vakantietips in de Hoekche Waard:

Afbeelding bij agendaitem: 'Kindermiddag Museum Hoeksche Waard'

01mrt

Kindermiddag Museum Hoeksche Waard

Woensdag 1 maart 2017 vanaf 14:00 uur.

Tijdens elke schoolvakantie organiseert Museum Hoeksche Waard een leuke kinderactiviteit voor kinderen tot en met 12 jaar.

Het programma van de kindermiddag wordt bekendgemaakt op de startpagina van de website van het museum. De middag vindt in principe plaats op woensdag, met uitzondering van enkele data.

De middag start om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Entree voor kinderen bedraagt € 3,00. Groot/ouders kunnen het museum bezoeken of een kopje koffie drinken. Entree volwassenen € 5,00, Vrienden van het museum betalen geen entree.

Contactinformatie: 
Locatie: Hof van Assendelft, Hofweg 13, Heinenoord
Organisator: Museum Hoeksche Waard
Telefoonnummer: 0186-601535
Email: info@museumhw.nl
Website: www.museumhw.nl

 En wie weet kom je juf Sissy wel tegen.......maar dan in de rol als moeder!

http://www.jonghoekschewaard.nl/agenda/

 Voorjaar.....

Wishful thinking? zeker na de februaristorm van vandaag! Toch hebben de kinderen van de natuurgroep sneeuwklokjes gezocht en gevonden bij onze overburen! Ook hebben we verschillende voorjaarsbloemen bekeken, benoemd en een plekje gegeven in onze klas: de hyacint, de narcis, de krokus, het blauwe druifje en de tulp.

Budo

De budoles werd gestart met de groet, daarna introduceerde juf Nicole het "Annemaria sta sterk"spel. Wat konden de kinderen snel in de sterke stand gaan staan! In tweetallen oefenden we het spiegelen, elkaar nadoen: moeilijker dan je denkt! Ook leerden we een nieuwe handeling: loskomen wanneer iemand je stevig bij de schouders pakt door een arm omhoog te steken en je daarna razendsnel te draaien! De polsbevrijding zat er al heel goed in, leuk te zien!

In de klas oefenen we soms ook, we hopen dat langzamerhand het geleerde ook toegepast zal worden in de praktijk: het leven van alledag!

 

Juf Sissy

 

Budo

Juf Nicole bracht ons vanmiddag weer enkele Budotechnieken bij, spelenderwijs leerden de kinderen dat het fijn is als iedereen zich aan de vooraf afgesproken regels houdt. Ook werden de kinderen steeds uitgenodigd te reflecteren op hun eigen gedrag: speelde IK wel volgens de regels? Afgegooid worden met een zachte bal is best vervelend, helemaal als je denkt dat je jezelf goed afgeweerd hebt en de bal, hoe zacht ie ook is, je toch raakt!

Erg grappig was het spel waarin twee personen tegenover elkaar een halve minuut elkaar gewoon aan moesten kijken ZONDER in de lach te schieten! Juf Sissy dacht wel even te kunnen winnen.....gewoon even aan iets serieus denken.....maar nee hoor, ze ving de blik op van de toeschouwers en ging voor de bijl! Sem versloeg iedereen en had een strategie ontdek: "Ik doe drie vingers in mijn mond en focus me op die vingers en dan lukt het me"!

De middag werd afgesloten met allerlei opdrachten: bouwen met blokken, digitaal bouwen, bouwen met Jenga blokjes en heerlijk kliederen met scheerschuim......wat ruikt onze klas nu lekker!

 

Karate kids

Vanochtend kregen de kinderen weer een karateles van juf Brigitte, meester Bram en juf Ilse. Na de pizzapunt en de groet als teken van respect en waardering was het zaak om lekker warm te worden.

De kinderen leerden met speciale handbeschermers te stoten tegen een stootkussen met een draak erop. Ze moesten daarbij stevig staan en krachtig overkomen. Ook werd er gestoten tegen de piepbats die we bij juf Nicole ook gebruiken: handzame kussentjes die met contact piepjes geven.

Wat is het spannend om ook je adem krachtig te gebruiken, juf Brigitte kon dit als geen ander, wat indrukwekkend voor velen! Dank je wel juf Brigitte, we hebben er weer van genoten!

Tussen de middag hebben we weer heerlijk tosti's gegeten, stap voor stap, aan de hand van een stappenplan maken we ze klaar, om je vingers bij op te eten!

Drama

Drama kan ingezet worden als orthopedagogisch middel, hierbij gaat het er om dat de groepssfeer verbeterd wordt en dat kinderen zichzelf en elkaar beter leren kennen en dat sociale vaardigheden verder ontwikkeld worden. Verder zijn er verschillende dramaspelletjes gericht op waarneming en concentratie.

Als juf probeer je aan te sluiten bij wat kinderen al kunnen en bij wat ze leuk vinden. Onze groepssfeer is al fijn, dat is mooi meegenomen, want af en toe worden de kinderen wel uit hun comfortzone, het kringetje waarin ze zich veilig voelen gehaald, en dat moet je toch wel durven hoor! Vanmiddag vertelde de juf eerst het verhaal van de Storm op zee, waarin Jezus lekker ligt te slapen op het moment dat zijn leerlingen vechten tegen de plotseling opkomende storm......"ik ben toch bij jullie ??? heb toch vertrouwen in mij !! zei Jezus tegen zijn leerlingen. En met verbazing zagen de leerlingen dat zelfs de wind en de golven deden wat Jezus zei......

Samen in de kring vormden we de boot, Wendy sliep heerlijk in het ruim op een grote zitzak. Quinten en de juf en later ook Niels en Twan heisten de zeilen, maakten ze vast en zagen dat Jezus heerlijk in dromeland was.

Toen kwam de wind en de golven, met man en macht moest het water weggeschept worden.....we begonnen natte voeten te voelen "Jezus, wakker worden, we vergaan....". Wendy werd wakker en bleef net zo rustig als Jezus...."Ik ben toch bij jullie...."? en de wind en de golven luisterden naar haar.....Wat een spannend tafereel was dat!

Joy en Sem kregen weer schaakles, ze leerden waar de toren en het paard horen te staan. Ze weten dat de pionnen op de tweede rij beginnen en zelf mogen kiezen of ze in het begin 1 of 2 stapjes willen zetten. Het paard maakt wel hele gekke paardesprongen...."een, twee en hup"......De toren is 5 punten en de loper en het paard zijn evenveel waard: 3 punten. De jongens leerden dat de koning zeer verlegen is en niet aangekeken wenst te worden door een vijandelijk schaakstuk.....Schaak !!! er moet dan wat gebeuren om deze ongemakkelijke situatie op te lossen!

wat veel mogelijkheden biedt dit strategisch denkspel, wie weet gaan we nog meer kinderen aansteken met ons enthousiasme!

Juf Sissy

 

Cliniclowns: Speel je mee? 

 

Het Cliniclown programma ‘Speel je mee?!’ daagde kinderen op een laagdrempelige en zintuiglijke manier uit om met de CliniClowns op avontuur te gaan. In momenten van verwondering, verbeelding en magie kwamen kinderen even los van hun alledaagse situatie.

 

Er waren clowns, attributen en natuurlijk de leerlingen om samen spel te maken. Als basis gebruikten de clowns sprookjesachtige elementen.De fantasie van de kinderen en de fantasie van de clowns lieten het verhaal ter plekke tot leven komen. De clowns boden een structuur waarbinnen de kinderen werden uitgenodigd om het spel mee vorm te geven en mee te spelen. De kinderen gaven de input en de clowns improviseerden. Het avontuur kon alle kanten op! 

Wat hebben we er samen van genoten! De kinderen zochten hun weg naar 'het  heksenhoofdkwartier', ze trotseerden de wind en moesten zelfs een tunnel graven, waarna ze samen met een heuse heks in een kookpot roerden....

Wat een knappe inmprovisatie! de clowns bewogen met de fantasie van de kinderen mee en daagden ze heerlijk uit! Wat een spelplezier en durf hebben onze kanjers laten zien: trots!

 

 

Dubbel jarig zijn is een feest!

Zaterdag 4 februari werd Lars 14 jaar en ook juf Hilda werd weer een jaartje ouder, wijzer en........!

Dat werd uitgebreid gevierd, Lars versierde een verrukkelijke digitale taart en was zeer tevreden over het eindresultaat! Juf Hilda nam de kinderen mee uit eten......heerlijke frietjes en frikandellen werden verorberd, juf Hilda heeft van dit uitje genoten!

 

Vrijdag de derde.... 

Het was vrijdag de derde februari vandaag.....al had het ook de dertiende kunnen zijn....Juf Sissy volgde tijdens de pauzes met trots de verrichtingen van haar zoon Niels op de Weissensee......de alternatieve elfstedentocht. Maar waar bleef hij na de 100 km....??? was hij soms door het ijs gezakt? Nee, een enkelblessure zorgde ervoor dat hij uitviel, jammer, aan onze interesse heeft het niet gelegen!

Het zwemmen was weer leuk, Niels en Justin zwommen voor het eerst met ons mee!

Schaken

Dat juf Sissy ooit schaakkampioen is geweest van de provincie Groningen en Drenthe en 12 e (laatste....) van Nederland..... dat mag iedereen weten! Joy en Sem leren de regels van het spel, de koning denkt dat ie de baas is in zijn familie, maar in werkelijkheid.....heeft de koningin de broek aan! Ze kiest kleur en kan veel verder lopen. Ze hebben geleerd dat de lopers vreemde manschappen zijn.....ze zijn een tikkeltje scheel en lopen dus....schuin! een loper op het zwarte veld kan dus nooit op een wit veld terecht komen! Wordt vervolgd.....

 

Filmpje

Joy en Sem hebben gefigureerd in een filmpje waarin ze voordeden hoe we een vogel kunnen vangen in de klas d.m.v. QR codes.......iedere website is in een QR code om te zetten en biedt dus vele mogelijkheden in ons hedendaagse digitale onderwijs! Op een vergadering zal de juf haar collega's hierover bijpraten!

Juf Sissy

 

 

 

Visje visje in het water.... 

Justin, Sanne en Twan behoren samen tot het groepje dat op donderdag mens en natuur volgt. Vandaag had de juf wel een heel bijzonder uitstapje in gedachten...de kinderen mochten mee naar de Tuinwereld. Ons aquarium kon best aangevuld worden met nog een aantal visjes, en wat is er dan leuker om ze zelf uit te kiezen en te kopen?

We zagen allerlei afdelingen: planten, vogelbenodigdheden, honden en katten, kerst......en ja hoor, in een hoek stonden de aquaria vol met kleurige visjes. We waren op zoek naar vissen  die dol zijn op verwarmd water en die niet al te veel speciale zorg vragen!!! Hoe doe je dat nou? mag je ze zomaar pakken? Nee! Eerst op zoek naar een medewerker die ons wilde helpen! Al snel hadden we die te pakken, na wat zoeken kozen we 4 Rode Rio's, die niet veel groter worden en een mooie rood/oranje kleur hebben. Ze zijn niet gewend in een groepje, een school, te zwemmen. Met een netje werden ze uit de bak gevist en al snel telden we er vier!We kochten ook nog twee plantjes en steentjes voor onze guppen.......rose uiteraard, de jongens waren het ermee eens! ook legden we een nieuw lampje in het karretje evenals een nepvisje, ook voor onze guppen! Twan wees ons de weg naar de kassa, waar we met een pinpas betaalden. Jammer voor Twan en de juf was de oliebollen kraam GOUD dicht!

Morgen gaan we het aquarium weer helemaal schoonmaken, de visjes hebben we lekker laten wennen aan de watertemperatuur in een apart zakje gevuld met water, halverwege de dag mochten ze kennismaken met onze Tetra's en alweer hoogzwangere guppen!

Met crea werden er weer pindakettingen gemaakt, hebben Lars en Rosita gestempeld met kurk en zijn we bezig geweest met het leggen van allerlei vormen. Ook hebben we broodkruimels gemaakt, want morgen is de grote dag:.......de vogeltelling!

Sanne kon spontaan het roodborstje op ons digibord benoemen, toch een bewijs dat we er lekker mee bezig geweest zijn!

De juf heeft een nieuw voorleesboek: Willem en dikke Teun van Jacques Vriens, een rode kater die zichzelf een vergissing noemt is wel heel bijzonder!

De soep was heerlijk vandaag: tomatensoep! E was geen Budoprogramma en dus zijn we gewoon in de klas verder gaan werken. Morgen komt Niels uit de onderbouw een ochtendje wennen,welkom, kom erbij, spannend en leuk!

Juf Sissy

 

 

 

 

Donderdag 19 januari 

We zijn al enkele weken in de ban van vogels.....

Maar hoe we ook ons best doen om ze te vinden, hoe we ook naar buiten kijken....we zien ze nauwelijks in onze schooltuin voor onze klas! Vandaag hebben Twan en Justin samen het vogelhuisje 'geleend 'van VSO 3......bukkend onder de ramen door namen ze hem mee......terwijl de juf het toch netjes had gevraagd!!!!

Wie weet zet dit zoden aan de dijk!

Om ons vogelprobleempje op te lossen bedacht de juf een digitale oplossing......

De juf maakte met een QR codeontwerper een QR code van Youtube filmpjes van roodborstjes, merels en koolmezen. Deze QR codes kunnen gelezen worden met de codelezerapp i-nigma op tablet en telefoon, zo vangen we vogels in onze klas!!!

Tijdens crea- lestekenden Wendy en Sem een prachtige kerkuil na, Sem mocht een filmpje van de Fabeltjes krant opzoeken en vond zo de uil, die hij al te lang niet had gezien!Lars, Rosita en Quinten maakten een vogelnestje van klei, met daarin mooie eieren! Ze hebben vast al zin in de lente! Twan, Joy en Justin maakten een lange pindaslinger.

Wendy maakte de gang gezellig, en zo vloog er alweer een dag zo voorbij!

 

Juf Sissy

 

 

 

 

Klein Profijt

Wat een gezellige dag!

"s ochtends eerst zelfstandig werken, lekker zwemmen met elkaar, tosti's eten en daarna op naar Klein Profijt! We werden verwelkomd door de beheerder, hij had een heerlijk haardje gestookt voor ons! Vervolgens gingen we in drie groepjes op speurtocht.....we zagen de Vlaamse Gaai, 8 soorten muizen, een hermelijn, uilen, een fazant, een ree,een das, bevers, eenden, prachtige vogels.....teveel om op te noemen....Ook hing er een nepspin...laat daar nu een leerling van ons helemaal geen vertrouwen in hebben.....na wat lichte aansporing ontdekte ze dat deze spin niet echt was! Op de jeugdzolder zagen we mooie boeken, met parkietjes en andere vogels, trots laat Twan op een van de foto's een tetra zien: een vis uit ons aquarium....!

1 microscoop deed het en achter zo'n microscoop lijken onze kinderen wel echte natuuronderzoekers! Een microscoop vergroot beelden....een verrekijkerhaalt beelden dichterbij hebben we gemerkt in de klas!

We hebben genoten van dit uitstapje!

 

Sissy

Vogels in de winter

Aanstaande  maandag komt er in de hal een tentoonstelling over vogels in de winter van het Hoeksche Waards Landschap. Kom gerust eens na schooltijd een kijkje nemen met uw kind! Eind januari doen we mee met de nationale vogeltelling!

Morgen, vrijdag 13 januari gaan we op excursie naar het Klein Profijt. In de kerstvakantie heeft juf Sissy een foto-speurtocht gemaakt op de leuke zolder aldaar. De kinderen gaan foto's en opgezette dieren bekijken, veertjes en vleugeltjes bewonderen onder een microscoop en maken een vragenblad. Samen gaan we gezellig rond het haardvuur  de antwoorden bespreken.

De kinderen van de administratiegroep hebben de boekjes gemaakt!

Bij slecht, glad weer stellen we het uitje uit naar volgende week! 

Vanmiddag hebben we voerrolletjes gemaakt voor in de bomen, laten we de vogels maar lekker verwennen met de kou die eraan komt!

 

Groetjes, Sissy

Beestenboel To Be !

 

Afgelopen dinsdag was het een heerlijke beestenboel in de klas, we volgden een workshop genaamd "Beestenboel" van To Be. Kijk in het fotoboek en vraag uw kind wat ze daar nu toch aan het doen waren....!

 

Kerst 3

Vanochtend hebben we het kerstbuffet samen voorbereid. In de eerste ronde hebben we gezonde spiesjes gemaakt van mandarijnen, druifjes en poffertjes. In de tweede ronde maakten we wraps met smeerkaas, salade, stukjes paprika en ham, ook rolden we pannenkoeken met poedersuiker!

Wat een feest, de VSO groepen pasten allemaal in de grote hal, wat was alles gezellig aangekleed en wat zagen de buffettafels er goed uit! We hebben heerlijk gegeten met elkaar!

's middags werd onze nagelstudio geopend voor een goed doel: Serious Request "Laat ze niet stikken", voor kinderen die lijden aan longontsteking, Tijn is een ernstig ziek mannetje dat de harten stal van vele nederlanders met z'n nagellak aktie. Zo ook de harten van juf Hilda, juf Sissy en juf Naomi: voor iedere foto van gelakte nagels geven zijn 1 euro aan het goede doel! Het zijn 12 foto's geworden, dus 36 euro's voor het goede doel: helemaal geweldig!

Morgen gaan we het kerstfeest in onze klas vieren met zang, een mooie vertelling en een engelendans.

Joy to the world, the Lord has come !

 

 

 

Budo

Vandaag werd tijdens de budoles het doorzettingsvermogen getest! Juf Nicole en juf Sissy vormden met twee stootkussens een welhaast onneembare barriere.......toch wisten onze kanjers er langs en er door te glippen op wilskracht en zelfvertrouwen! Leuk om te zien!

 

Kerst 2

Het Kerstfeest komt dichterbij.....we vieren dit feest op verschillende manieren: 

Op woensdag 21 december a.s.maken we een mooi kerstbakje met elkaar, graag' kerstfrutsels/versieringen' meegeven!

Op donderdag 22 december a.s. krijgen we het reuze druk....in twee rondes maken we heerlijke gerechten voor het kerstbuffet dat we rond het middaguur als school samen gaan beleven! ik geef alvast een kijkje achter de schermen:

Gerechten:

 

 1. voorgerecht: tomatensoep

 2. huzarensalade

 3. groenteboompjes van wortel en komkommer + tomaat in top

 4. opgerolde pannenkoeken

 5. worstenbroodjes

 6. pastasalade

 7. pizzarondjes

 8. scones + slagroom en jam

 9. wraps

 10. stapelbroodjes met hartig beleg + kerststol

 11. poffertjesspiesjes met fruit

 12. toetje: ijs + sneeuwpop/dennenappel + chocoladekransje


Op vrijdag 23 december hebben we een kerstviering in onze eigen groep met als thema: Herders van toen en nu.....we zingen nieuwe- en traditionele kerstliedjes, luisteren naar het kerstverhaal en genieten van een engelendans!

Let u op de schooltijden? 's middags zijn de kinderen vrij!

Namen hebben een betekenis ....

Ik weet niet meer hoe we er op kwamen......maar op een gegeven moment waren we nieuwsgierig naar de betekenis van een naam..... we zochten de de betekenis van al onze namen op, wat zaten er mooie bij: vreugde, de luisteraar, de heerser, gekroond met laurierblad, de sterke, krijgster, zoon van Noach, aanzien, de goede, eerlijk, gezegend,lelie,de onschatbare, eerlijkheid........wat moesten we lachen toen we de betekenis van juf Sissy vonden...."de blinde...."....gelukkig heet ik ook nog Elizabeth: " gewijd aan God"! 

Sem zag de humor er wel van in: "dan hebben wij geluk, onze juf ziet veel door de vingers".....!

Kerst 1

Nu onze grote kindervriend is vertrokken begint zachtjes aan alles weer een beetje te normaliseren in VSO 1.....afgelopen dinsdag vergisten de kinderen zich nog vaak in de dag...we hebben al enkele kerstliedjes gezongen, de juf weet nu welk lied echt niet kan ontbreken in de kerstliturgie...."wij willen ohohohohoho zingen juf...." Het lied' Eer zij God in onze dagen' zal dus zeker opgenomen worden! beloofd is beloofd....!

 

WNF

Wij hebben de site van het Wereld Natuur Fonds verkend, wat een mooie dieren leven er op onze wereld en wat jammer dat er ook dieren zijn die worden bedreigd....ook zijn er dieren die nog niet worden bedreigd, maar die wel kwetsbaar zijn....de begrippen vijand en kwetsbaar kregen inhoud, de ijbeer is een vijand van de zeehond, de zeehond is op zijn beurt weer een vijand van vissen. Ook de mens is soms helaas een vijand van een dier.....Natuurlijk eindigden we met het versturen van een vrolijke E-Card, dat vonden de kinderen zo leuk, dat iedereen een E-Card naar huis mag versturen, binnenkort op internet!!! watch your mail!

Alleen voor leerlingen uit de Hoeksche Waard:

Wil uw kind op voetbal? Op dansen? Of ziet u een muzikaal talent? Maar heeft u niet voldoende financiële middelen om het lidmaatschap van de vereniging te betalen? Dan kan ik u helpen! Voor alle kinderen is het belangrijk om te kunnen sporten of cultuur te beoefenen, ook als de ouders/verzorgers minder geld hebben. Het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds bieden deze kinderen de kans om toch hieraan deel te nemen.

Informatie op de website

Alle informatie over bovengenoemde fondsen vindt u op www.jeugdsportfonds.nl en/of www.jeugdcultuurfonds.nl
Een aanvraag doen?
Een aanvraag voor het fonds kunt u doen via een intermediair. Doortje de Boer, combinatiefunctionaris van de gemeente Oud-Beijerland, kan deze aanvraag voor u doen. Neem gerust contact met haar op via ilse@vrwelzijn.nl
 
In onderstaand filmpje krijgt u een indruk van juf Ilse die op vrijdag de sportles geeft. 
 
 https://www.youtube.com/watch?v=0WIxfet_Pkg&feature=youtu.be
 

Omkeerpiet!

Vandaag keken we bij binnenkomst gek op......alle tafels en stoelen stonden omgekeerd....in plaats van naar het bord keek iedereen de andere kant op! De gluurpiet had ons de polonaise zien lopen en de omkeerpiet vond het de hoogste tijd voor een andere groepsopstelling! Gelukkig greep de juf in en kregen we gewoon nog goed les vandaag! In het vak vonden we een heerlijke chocoladeletter waar we lekker een stukje vanaf mochten knabbelen. Bedankt pieten!

Budo

Vandaag maakten we een leuke Budoles mee, met ballonnen moest er goed samengewerkt worden, met beleid moesten ze in tweetallen naar de overkant gebracht worden....

De juffen pompten twee luchtbedden op, en vroegen wie er een handje wilde helpen.....Dat deden Sem en Joy, Sem kwam op het idee om de taken te verdelen, handig hoor! Vervolgens liepen we over de luchtbedden heen, daarvoor moesten we wel zoeken naar balans! ook werden er een paar valoefeningen gedaan, want je val leren breken is toch wel erg handig!

Juf Nicole gaf de groep een geweldig compliment: hoewel niet alle opdrachten gemakkelijk waren is er heel goed (samen) gewerkt! Lars zei daarop "Ja, we zijn een team", wat kun je dan als juf oprecht blij zijn!

 

In mijn spaarpot...

Bij onze spaarmuizen hoort een leuk liedje:

www.youtube.com/watch

Met crea vouwden en versierden we een bakje waarin kaartjes van dieren kunnen worden gespaard, morgen gaan we er een leuk spelletje mee doen!

 

 

Mede namens de andere juffen,

Sissy

 

Sintpolonaise 

Op het gevaar af dat u denkt dat er alleen maar feest gevierd wordt op school deel ik toch een aantal foto's gemaakt door Joy van onze spontane Sintpolonaise op een Sintmedley......zie fotoboek!

Pietenrekenles

Vandaag hebben we alle rekenrekken aan de kant gegooid, aan de kant ermee, tijd voor een pietenrekenles! Met kruidnootjes werden optel en aftreksommen gemaakt en wist je dat je met de kruidnoten ook heel goed getallen kunt splitsen? wel een beetje gek......hier en daar werd de voorraad minder......!

We hebben een prachtig Sint-voorleesboek, Amerigo lust graag vijgen en wordt veel te dik, hier weet Pedro wel raad mee.....!

Ximena, Joy, Sem en Wendy werkten met Natuur weer verder over het Bos en lazen vanalles over de bosuil, de eekhoorn en de ree! De ree is familie van de herten en kauwt het voedsel wel twee keer, de bosuil spuugt braakballen uit en de eekhoorn houdt een heerlijke winterslaap......!

Ximena maakte een werkelijk  prachtige tekening,